Melasa - melas
To produkt uboczny przy produkcji cukru z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Do produkcji cukru wykorzystuje się pozyskaną sacharozę, która następnie podlega procesowi krystalizacji. Po wykrystalizowaniu się z sacharozy cukru, pozostaje melasa - gęsty, lepki, czarny syrop o niskiej zawartości cukru, ale o bardzo dużej zawartości składników odżywczych – witamin i minerałów. Czym ciemniejsza melasa, tym jest mniej słodka, a tym samym mniej kaloryczna. Melasa z powodu ciemnego koloru i bogatego składu witaminowo - mineralnego, nazywana jest czarnym złotem.
Składniki odżywcze melasy.
Witaminy:
Minerały:
Oprócz tego melasa zawiera przede wszystkim węglowodany. Nie ma natomiast w niej tłuszczu i błonnika.
Melasa ma dużo wyższą wartość odżywczą niż cukier. Cukier jest produktem rafinowanym, zatem wszystko, co cenne, zostaje w pozostałym po procesie rafinacji syropie, czyli melasie.
Melasa zawiera również kwasy nienasycone.
Z powodu dużej zawartości witamin, kwasów i składników mineralnych melasa podawana koniom wpływa korzystnie na ich odporność. Minerały takie jak magnez, żelazo i cynk wspomaga koncentrację i działają korzystnie na układ nerwowy.
Melasa to ważny komponent pasz dla koni, poprawia ich smak i wzbogaca o składniki odżywcze.
d