CZARNUSZKA / Nigella. Działanie przeciwbakteryjne, zwiększenie odporności koni, wspomaganie leczenia - górne drogi oddechowe i układ pokarmowy.

Czarnuszka Nigella
znana również pod nazwą Czarny kminek, ma długą, sięgającą 2000 lat historię, która wiąże się z wykorzystywaniem tej rośliny, zarówno jako leku jak i przyprawy w krajach Orientu.
To roślina z rodziny jaskrowatych kwitnie na biało lub niebiesko.
Pochodzi z południowego wschodu ale obecnie jest również uprawiana w Polsce.
Jej nasiona są czarne i maleńkie, to właśnie one są wykorzystywane do ziołolecznictwa.
Czarnuszka działa na wiele różnych dolegliwości , dlatego zyskała tak wielką popularność.
Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, wspomaga system immunologiczny i wspiera odporność.
Ziarna czarnuszki zawierają:
- różnorodne kwasy tłuszczowe
- fosfolipidy
- fitosterolony
- flawonoidy
- saponiny
- białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów)
- węglowodany
- oraz alkaloidy
- witaminy A, E, F, B1, B3, B6
- biotynę
- związki mineralne m.in.: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas

Czarnuszkę można stosować w codziennej diecie koni.
Oprócz właściwości wzmacniających odporność oraz wspierających procesy trawienne twojego konia, makuch z czarnuszki ma również zastosowanie lecznicze.
Można go stosować jako produkt wspierający leczenie wielu schorzeń:
- układu oddechowego (nieżyty górnych dróg oddechowych, dychawicę, kaszel pochodzenia alergicznego),
- układu pokarmowego oraz płciowego.
Wspierająco działa po podaniu pasty na odrobaczanie, łagodząc skutki chorób pasożytniczych układu pokarmowego. Korzystnie wpływa też na stan skóry, działając antybakteryjnie i przyspieszając gojenie owrzodzeń spowodowanych przez gzy.