Olej sezamowy – olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno nasion sezamu indyjskiego (Sesamum indicum). Sezam indyjski to jednoroczna roślina oleista, występująca tylko w uprawie. Owocem sezamu są charakterystyczne torebki – zawierające oleiste nasiona.
Olej sezamowy ma żółtą barwę i lekko orzechowy, łagodny zapach i smak. Szeroko stosowany w przemyśle spożywczym, używany głównie do gotowania i sałatek. Nie nadaje się do smażenia. Stosowany w medycynie ludowej, głównie ze względu na właściwości rozgrzewające, oczyszczające (odtrutkowe) i reguluje pracę gruczołów łojowych.
W skład nierafinowany oleju sezamowego, tłoczonego na zimno wchodzą:
Już od starożytności olej sezamowy jest ceniony za jego wyjątkowe właściwości pielęgnacyjne. Zawdzięcza je w dużej mierze bogactwu witaminy E, nie bez przyczyny nazywanej witaminą młodości. Olej z sezamu ma właściwości zmiękczające i nawilżające, wzmacnia drobne naczynia krwionośne, chroni przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. Jest znakomitym składnikiem preparatów do pielęgnacji kopyt, pobudza porost włosia i ogranicza problem ich wypadania, wspomaga walkę z łupieżem – działa przeciwgrzybiczo, łagodzi podrażnienia skóry.
d