MAKADAMIA / Macadamia. Regeneracja i odżywianie kopyta i skóry konia.

Makadamia Macadamia
Wiecznie zielone drzewa z rodziny srebrnikowatych, którego owocem jest pestkowiec, nazywany orzechem makadamia. Występują dziko w Australii, na Nowej Kaledonii i na Sulawesi. Uprawiane są obecnie również na Hawajach i w Afryce Południowej.

Orzechy makadamia są okrągłe i mają bardzo twardą łupinę. Ich zawartość to mały orzeszek, wielkością podobny do orzecha laskowego, ale z wielkimi wartościami odżywczymi.

  • Orzechy makadamia mają największą spośród wszystkich orzechów zawartość tłuszczu. To głównie nienasycone kwasy tłuszczowe mające wiele cennych właściwości leczniczych.
  • Są one również źródłem witamin (witaminy A, E i z grupy B) oraz składników mineralnych (wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk).

To smaczny orzech, ale przede wszystkim źródło drogocennego olejku wykorzystywanego w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Otrzymywany z orzeszków makadamia olej ma piękny bursztynowy kolor, w temperaturze pokojowej jest płynny. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9, lecytynę oraz kwas palmito-oleinowy.

Producenci preparatów dla koni  oparli się na jego niezwykłych właściwościach, wykorzystując go jako ważny składnik w preparatach do kopyt, czy w kosmetykach do problematycznej skóry konia.

Olejek makadamia posiada wyjątkowe właściwości regeneracyjne. Odżywia kopyto i wzmacnia jego naturalną barierę ochronną. Znakomicie zmiękcza i wygładza naskórek, wspomaga gojenie podrażnień i uszkodzeń skóry. 

 

UWAGA!

Orzeszki makadamią są trujące dla psów.