Lanolina - Tłuszczopot
To tłuszcz - wosk zwierzęcy, osadzający się na owczej wełnie, wytwarzany z gruczołów łojowych owiec. Pomaga on chronić wełnę i skórę zwierząt przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi.
Lanolinę otrzymuje się ją w procesie oczyszczania ostrzyżonej wełny owczej. Ma ona niezwykłe właściwości wiązania wody, co pomaga w utrzymaniu wilgoci np.na skórze czy na kopycie.
Wiążąc wodę tworzy emulsję, jest więc popularnym składnikiem maści, balsamów i kremów. Co ciekawe może wchłonąć 200% wody nie tracąc swojej konsystencji. Świeżo pozyskana lanolina ma postać gęstej, ciemnożółtej masy o alkoholowym zapachu. Oczyszczona i przygotowana do produkcji kosmetyków, jest bezwonna i jasnożółta. W trakcie łączenia z wodnymi roztworami jaśnieje. Jest lepka i tłusta w dotyku.
Tworzy efektywną barierę na powierzchni skóry czy kopyta, chroniąc przed utratą wilgoci.
Ze względu na swoje unikalne właściwości nawilżające, emolientowe i emulgujące lanolina jest powszechnie stosowana w kosmetykach do pielęgnacji kopyt:
W produktach do pielęgnacji sierści i włosia, lanolina może być używana jako kondycjoner, aby nadać włosom połysk i miękkość.
Zawarta w produktach do pielęgnacji skóry i sierści konia, tworzy barierę ochronną, która pomaga utrzymać wilgoć i ochronić ewentualne zranienia przed infekcją, wspomagając tym samym proces gojenia.
d