Kolendra siewna - Coriandrum sativum
Roślina jednoroczna, uprawiana w Polsce, należąca do rodziny selerowatych. Pochodzi znad Morza Śródziemnego.
Znana głównie jako przyprawa kuchenna, szczególnie w daniach gruzińskich.
Jej właściwości prozdrowotne wykorzystywane są od wieków w medycynie naturalnej:
Owoce kolendry stosuje się w medycynie naturalnej, jak również w weterynarii w suplementach dla koni, w walce z niestrawnością i z pasożytami jelitowymi.
Pozyskiwany z nasion kolendry olejek zawiera linalol, który wykazuje działanie rozkurczowe mięśni gładkich przewodu pokarmowego, w tym jelit. Po rozkurczeniu napięcia mięśniowego poprawia się perystaltyka jelit i przemieszczanie się gazów, co zmniejsza prawdopodobieństwo kolki.
Olejek z kolendry znany ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych, pomaga zwalczać niektóre patogeny.
Kolendra uodparnia organizm na zakażenia przenoszone za pośrednictwem przewodu pokarmowego.
Liście kolendry siewnej mają zdolność wiązania toksycznych metali ciężkich i usuwania ich z organizmu.
d