Imbir - Zingiber Boehm – rodzaj byliny z rodziny imbirowatych.
Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych, w Polsce niestety nie ma warunków do jej rozwoju. Imbir z powodu swoich wartości zdrowotnych i smakowych zyskuje coraz większe uznanie. Poza walorami docenianymi w kuchni (wspaniały korzenny, lekko gorzki i palący smak oraz aromatyczny zapach), ma coraz szersze zastosowanie w medycynie. Cenne dla zdrowia właściwości i działanie wynikają z bardzo bogatego składu, witamin i minerałów.
Jakie składniki zawiera imbir?
Imbir zawiera między innymi: sód ,fosfor, wapń, cynk, mangan, żelazo, miedź.
Bogaty jest również w witaminy: C, K, E, A.
Świeży imbir to również cenne źródło witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
Jet też źródłem węglowodanów i olejków eterycznych. W korzeniu imbiru można znaleźć również białka, tłuszcze oraz błonnik.
Właściwości imbiru.
Imbir wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne, a poza tym ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Można stosować go wspomagając leczenie lub profilaktyczne, zapobiegając różnym schorzeniom. Działanie przeciwzapalne wspomaga organizm nie tylko podczas walki z przeziębieniem, ale również w ochronie stawów.
Imbir dla koni
Imbir znalazł zastosowanie również jako dodatek do pasz dla koni. Wzbogaca ich skład o cenne składniki, a także wpływa na zwiększenie odporności konia.
Sprawdza się również w preparatach rozgrzewających, stosowanych zewnętrznie na nogi i mięśnie konia oraz w środkach rozgrzewających. Wspomaga działanie rozgrzewające i pobudzające innych składników.
d