Pieprz czarny - Piper nigrum L.
To jedna z najczęściej stosowanych przypraw w naszej kuchni. Pochodzi z południowo-wschodnich Indii, a jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej. Jego kuliste owoce (pestkowce) o średnicy 0,5mm są początkowo zielone, później czerwonawe lub żółtoczerwonawe i w końcu czarne.
Pieprz mimo, że pochodził z Azji, był znany w Europie już od wieków i był cenną przyprawą, dostępną tylko wśród najbogatszych. Był nawet zamiennikiem pieniądza. Krzysztof Kolumb wyruszając po pieprz na zachód, aby odkryć krótszą drogę do Indii, przypadkowo odkrył Amerykę.
Owoce pieprzu zawierają dużą ilość olejków eterycznych i alkaloidu piperyny, która nadaje mu charakterystyczny, palący smak. Olejek uzyskuje się z suszonych ziaren pieprzu w procesie destylacji parą wodną.
Black pepper (piper nigrum) essential oil - czyli olejek eteryczny otrzymany z nasion pieprzu czarnego, znalazł zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również farmaceutycznym i kosmetycznym.
Olejek pieprzowy jest też jednym z kluczowych składników wcierek dla koni: