Hyzop lekarski/Hyssopus officinalis Krzewina z rodziny jasnotowatych, pochodząca z krajów śródziemnomorskich. Kwitnie od lipca do sierpnia. Ma prostą łodygę i lancetowate liście z kłosowatym kwiatem, przyciągającym pszczoły.
To niezwykła roślina, mało popularna w naszym regionie, lecz obdarzona wyjątkowymi właściwościami leczniczymi.Już przed laty w medycynie ludowej napar z ziela hyzopu wykorzystywany był jako remedium na przeziębienia.
Hyzop lekarski zawiera... More
Imbir - Zingiber Boehm – rodzaj byliny z rodziny imbirowatych.
Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych, w Polsce niestety nie ma warunków do jej rozwoju. Imbir z powodu swoich wartości zdrowotnych i smakowych zyskuje coraz większe uznanie. Poza walorami docenianymi w kuchni (wspaniały korzenny, lekko gorzki i palący smak oraz aromatyczny zapach), ma coraz szersze zastosowanie w medycynie. Cenne dla zdrowia właściwości i działanie wynikają z bardzo bogatego składu, witamin i... More
Jabłko – to najpopularniejszy w Polsce owoc, rosnący na drzewie owocowym - jabłoni - Malus Mill.Jabłka są dostępne przez cały rok i w przystępnej cenie.Jada się je na surowo, jak również wykorzystuje do ciast, kompotów i przetworów.
Wszystkie konie bardzo lubią surowe jabłka. Jabłka są więc częstym dodatkiem do pasz i smaczków, podkreślają ich smak i aromat oraz wzbogacają o cenne składniki odżywcze.
Surowe jabłka podane koniowi w większej ilości mogą... More
Olejek jodłowy pozyskuje się z młodych pędów jodły pospolitej.
Jodła pospolita - Abies alba Mill - to popularne w Polsce drzewo iglaste, znane jako drzewko bożonarodzeniowe. Atakowana przez mszyce jest źródłem najcenniejszego z miodów - ciemnego, zielonkawego miodu spadziowego. To ze spadzi jodłowej (odchodów mszyc które żerują na jodle) pszczoły wytwarzają ten działający jak antybiotyk, drogocenny miód.
Z jednorocznych i młodszych gałązek jodłowych, poprzez... More
Jedwab – to naturalne włókno pochodzenia zwierzęcego. Larwa jedwabnika morwowego wytwarza kokon z którego uzyskuje się to drogocenne włókno o niesamowitych właściwościach.
Tkanina jedwabna jest lekka, gładka i śliska, ma charakterystyczny połysk i jest wyjątkowo przyjemna w dotyku. Znakomicie przepuszcza powietrze (oddycha) i dobrze wchłania wilgoć.Tkaniny jedwabne znane były już w starożytnych Chinach. Chińczycy uważali jedwab za swój skarb narodowy i strzegli... More
Jojoba (czyt.. żożoba) simondsja kalifornijska - Simmondsia chinensisMeksykański krzew z którego nasion otrzymuje się cenny olej jojoba.
Olej jojoba ma postać płynną i przechodzi w stan stały dopiero w temperaturze poniżej poniżej 7 °C. Ma słomkowy, żółty kolor, jest bezwonny i nie ma smaku, może więc być nośnikiem wielu innych substancji. Nie zawiera w swoim składzie trójglicerydów, jest zatem odporny na wyższe temperatury i nie jełczeje.
To znakomity komponentem... More
Olejek kajeputowy - Melaleuca Leucadendron Cajeput Oil Pozyskiwany jest ze świeżych liści drzewa - Melaleuca Cajuputi - z rodziny mirtowatych, dość powszechnych w Australii, Azji Południowo-Wschodniej, Nowej Gwinei i na wyspach Cieśniny Torresa.
Drewno Melaleuca Cajuputi wykorzystuje się jako paliwo i do produkcji węgla drzewnego. Rzadziej jako materiał pomocniczy w budownictwie lub do uszczelniania łodzi.Już pierwotne ludy zamieszkujące Australię znały właściwości olejki... More
Cynamonowiec kamforowy, drzewo kamforowe, kamforowiec- Cinnamomum camphora Ness et.To długowieczne drzewo występujące w południowych Chinach, na Tajwanie, w Japonii i w Wietnamie. W hinduizmie drzewo to ma znaczenie kultowe. Z cynamonowca kamforowego wytwarza się popularny i znany w Polsce olejek kamforowy - kamforę, znajdujący zastosowanie w medycynie i w przemyśle chemicznym. Olejek destylowany jest z kory i gałązek cynamonowca kamforowego.
Czy to z tego drzewa otrzymuje się... More
Kasztan jadalny - Castanea sativa Mil - to okazałe drzewo z rodziny bukowatych, pochodzące z południowo-wschodniej Europy. Jest jedynym europejskim przedstawicielem rodzaju kasztan - Castanea.Polacy mylnie obdarzyli nazwą wziętą z łaciny Castanea niespokrewniony z nim rodzaj drzewa kasztanowiec, sprowadzony do Polski z południa Europy.
Kasztan jadalny Castanea sativa Mil należy do tej samej rodziny, co buk i dąb, natomiast kasztanowiec Aesculus Hippocastanum (nasze... More
Olej, olejek kokosowyPozyskuje się go z twardego miąższu orzechów palmy kokosowej.Jego podstawowy składnik to kwas laurynowy.Kwas laurynowy (C12H24O2) to nasycony kwas tłuszczowy, organiczny związek chemiczny. Naturalnie występuje w oleju kokosowym (stanowi około 50% jego zwartości) a także w owocach wawrzynu szlachetnego. I to od jego liści laurowych zaczerpnął swą nazwę. Występuje tez w mleku ludzkim. Zbadano, że kwas laurynowy ma właściwości przeciwbakteryjne,... More
Kolendra siewna - Coriandrum sativumRoślina jednoroczna, uprawiana w Polsce, należąca do rodziny selerowatych. Pochodzi znad Morza Śródziemnego.Znana głównie jako przyprawa kuchenna, szczególnie w daniach gruzińskich.
Jej właściwości prozdrowotne wykorzystywane są od wieków w medycynie naturalnej:
kolendra poprawia trawienie
przywraca apetyt
uspokaja
pomaga oczyścić przewód pokarmowy w zatruciach pokarmowych.
Owoce kolendry stosuje się w medycynie naturalnej,... More
Preparaty zawierające CBD dla koni są coraz bardziej popularne. Ale czym dokładnie jest CBD i jakie ma zastosowanie?
CBD, czyli kannabidiol, to substancja należąca do grupy kannabinoidów. Kannabinoidy to rodzaj związków chemicznych, które początkowo zostały wyodrębnione z rośliny konopi.
Substancje te oddziałują na organizm poprzez układ endokannabinoidowy. W tym układzie występują dwa znane dotąd rodzaje receptorów: CB1 i CB2. Receptory CB1 znajdują się w całym... More
Koper, koperek / AnethumRoślina z rodziny selerowatych, uprawiana w Polsce, stosowana jako przyprawa kuchenna. Ten znakomity dodatek kuchenny z powodu swoich licznych właściwości znalazł również zastosowanie z ziołolecznictwie, a także jako cenny dodatek do pasz i suplementów dla koni.
Olejki eteryczne zawarte w koperku pobudzają wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz aktywizują perystaltykę jelit. Łagodzą niestrawności i ograniczają wzdęcia. Koper dodatkowo zmniejsza... More
Koper włoski - fenkuł włoski - Foeniculum Vulgare –Gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych.
Bulwę kopru włoskiego można uznać za aromatyczne warzywo, jadane na surowo, po uprzednim grillowaniu, gotowaniu lub uduszeniu. Jest bogatym źródłem błonnika, witaminy C i potasu. Nasiona kopru używane są jako przyprawa do mieszanek ziołowych.
W ziołolecznictwie jako surowiec wykorzystywane są nasiona kopru.W ich składzie można... More
Kosodrzewina, kosówka właściwa - Pinus mugo Turra.Gatunek drzew /krzewów iglastych należących do rodziny sosnowatych i występujących w pasmach górskich Europy Środkowej i Południowej. W Polsce podlega ochronie, ponieważ chroni glebę przed erozją i zapobiega osuwaniu się ziemi oraz lawinom.
Igliwie i młode gałązki kosodrzewiny są źródłem olejku, który pozyskuje się przez ich destylację parą wodną. Olejek z kosodrzewiny wykorzystywany jest w medycynie ludowej, w... More
Krwawnik pospolity -Achillea millefolium L.Występujące w całej Polsce ziele o regionalnych nazwach: złocień, żeniszek czy tysiąclist. Jest byliną lub krzewinką. Można go spotkać na pastwiskach, łąkach i nieużytkach. Na polach uprawnych traktowany jest jak chwast. Jego uzdrawiające działanie wykorzystywano już w starożytności, między innymi Hipokrates wspominał o jego prozdrowotnych właściwościach.
Części zielone i kwiat krwawnika to surowce z których pozyskuje się... More
Kurkuma czyli ostryż długi - Curcuma longa
Zwana również szafranem indyjskim, gatunek byliny z rodziny imbirowatych. Rośnie dziko w Indiach, a uprawiany jest w wielu krajach o klimacie tropikalnym. Zmiażdżoną na pył i wysuszoną bulwę rośliny używa się jako znakomitej przyprawy. Ma ona wyśmienity orientalny smak i złocisty kolor. Wchodzi w skład popularnej mieszanki przypraw curry.
Kurkuma jest również popularnym surowcem zielarskim.
Intensywną żółta barwę nadaje... More
Lanolina - Tłuszczopot
To tłuszcz - wosk zwierzęcy, osadzający się na owczej wełnie, wytwarzany z gruczołów łojowych owiec. Pomaga on chronić wełnę i skórę zwierząt przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi.
Lanolinę otrzymuje się ją w procesie oczyszczania ostrzyżonej wełny owczej. Ma ona niezwykłe właściwości wiązania wody, co pomaga w utrzymaniu wilgoci np.na skórze czy na kopycie.
Wiążąc wodę tworzy emulsję, jest więc popularnym składnikiem maści,... More
Lawenda - Lavandula– to wiecznie-zielony, wieloletni krzew z rodziny jasnotowatych, naturalnie występuje głównie w basenie Morza Śródziemnego.
Lawendę pozyskuje się głównie do produkcji olejku lawendowego. Olejki zawarte w lawendzie mają niesamowity zapach i wyjątkowe właściwości.
Lawenda wykorzystywana jest w kosmetyce, w zielarstwie, jako przyprawa w kuchni, ale używana jest również w preparatach dla koni.
Zawarte w lawendzie olejki eteryczne działają odstraszająco na... More
Len - Linum
Roślina jednoroczna należąca do rodziny lnowatych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i obecnie nie występuje w stanie dzikim. Znany jest wyłącznie z upraw w wielu krajach, w tym również w Polsce.To roślina z której pozyskuje się włókno na bardzo cenioną tkaninę - płótno lniane( z łodygi lnu), nasiona natomiast wykorzystywane są jako pasza dla zwierząt oraz w medycynie ludowej i ziołolecznictwie.
Nasiona lnu - siemię lniane, bogate są w substancje śluzowe... More
Lucerna MedicagoTo jednoroczna roślina strączkowa, należąca do rodziny bobowatych.Lucerna od wieków wykorzystywana była w medycynie ludowej i obecnie również w ziołolecznictwie. Duża zawartość substancji czynnych i witamin sprawia, że znalazła ona zastosowanie w leczeniu wielu chorób. Lucerna dodaje energii i wzmacnia organizm. Stosowana systematycznie oczyszcza drogi moczowe oraz krew i wątrobę, zmniejsza zakwaszenie organizmu, reguluje pracę jelit, pomaga utrzymać... More
Lukrecja - Glycyrrhiza
Bylina z rodziny bobowatych. Jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w ziołolecznictwie. W medycynie naturalnej stosuje się głównie korzeń lukrecji. Zawiera on saponiny triterpenowe i glicyryzynę, która nadaje mu słodki, specyficzny smak, 50 razy słodszy od cukru spożywczego. Jest głównym składnikiem słodyczy dla dzieci o smaku przypominającym mieszankę anyżu i ziół.
W korzeniach lukrecji występują również liczne flawonoidy,... More
Łopian większy - Arctium lappa Dwuletnia roślina z rodziny astrowatych, zwana również potocznie: łopuch, głowacz, kostropień, topień, dziady, czy po prostu rzep. Tak, to te ostre kulki, które przyczepiają się do ubrań lub do futra naszych czworonogów. Znamy nawet przysłowie: "Przyczepił się jak rzep do psiego ogona"
W ziołolecznictwie używa się głównie korzeni łopianu, które zawierają: inulinę, białka, tłuszcze, związki poliacetylenowe, fitosterole, nieduże... More
Makadamia MacadamiaWiecznie zielone drzewa z rodziny srebrnikowatych, którego owocem jest pestkowiec, nazywany orzechem makadamia. Występują dziko w Australii, na Nowej Kaledonii i na Sulawesi. Uprawiane są obecnie również na Hawajach i w Afryce Południowej.
Orzechy makadamia są okrągłe i mają bardzo twardą łupinę. Ich zawartość to mały orzeszek, wielkością podobny do orzecha laskowego, ale z wielkimi wartościami odżywczymi.
Orzechy makadamia mają największą... More
Malwa - Alcea Malwa to piękny ogrodowy kwiat, osiągający wysokość nawet ponad 3m. Rośnie również dziko, często w miejscach suchych i skalistych. Wykorzystana w medycynie naturalnej, a także w przemyśle spożywczym i kosmetycznym z powodu wielu cennych składników aktywnych, takich jak:
związki śluzowe,
fitoestrogeny flawonowe,
antocyjany,
cukry,
kwasy uronowe,
flawonoidy, w tym kwercetyna, kemferol i mirycetyna,
garbniki,
pektyny,
fenolokwasy.
W ziołolecznictwie... More
Manuka Leptospermum ScopariumMiododajny krzew pochodzący z Nowej Zelandii - miód z manuki uznawany jest za najzdrowszy miód świata.
Manuka nie ma wielkich wymagań, osiąga do 20m wysokości i góruje nad pozostałą roślinnością Nowej Zelandii. Rosnąca na dziko, jest pielęgnowana przez człowieka. Jej drobne liście i korzenie zawierają drogocenny olejek. Krzew manuki, zwany przez rdzennych mieszkańców Nowej Zelandii "Kahikatoa", należy regularnie przycinać. Z zebranych,... More
Melasa - melasTo produkt uboczny przy produkcji cukru z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Do produkcji cukru wykorzystuje się pozyskaną sacharozę, która następnie podlega procesowi krystalizacji. Po wykrystalizowaniu się z sacharozy cukru, pozostaje melasa - gęsty, lepki, czarny syrop o niskiej zawartości cukru, ale o bardzo dużej zawartości składników odżywczych – witamin i minerałów. Czym ciemniejsza melasa, tym jest mniej słodka, a tym samym mniej kaloryczna. Melasa... More
Melisa lekarska - Melissa officinalisBylina z rodziny jasnotowatych. Można się spotkać również z jej regionalnymi nazwami: rojownik, pszczelnik, matecznik, starzyszek i najpopularniejszą, cytrynowe ziele (świeże liście melisy mają delikatny cytrynowy zapach). Rośnie ona dziko na wielu obszarach całego świata, ale jest także uprawiana jako roślina zielarska, również w Polsce.
Powszechnie używana jest jako przyprawa kulinarna, w ziołolecznictwie a także w weterynarii.
Jako... More
Mięta Menthe
Roślina o przyjemnym aromacie i wielu cennych właściwościach, z rodziny jasnotowatych, wieloletnia, rośnie w ziemi. Jej liście są lekko jajowate, eliptyczne. Istnieje ponad trzydzieści odmian mięty, nam najbardziej znana jest mięta pieprzowa (ang. peppermint, łac. mentha piperita), oraz mięta polna (ang. wild mint, łac. mentha arvensis) stosowane w ziołolecznictwie ale również w weterynarii oraz w odżywkach i preparatach odnowy biologicznej u koni.
Ciekawostka:... More
Migdałowiec zwyczajny- Prunus amygdalus BatschRoślina wieloletnia z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji Środkowej i Mniejszej, ale rozprzestrzeniła się również w Afryce Północnej w Azji Zachodniej, na Kaukazie i w południowej Europie.
W okresie kwitnienia ma drobne, blado różowe kwiaty. Owoce to pestkowce o podłużnym i spłaszczony kształcie, pokryte zieloną, miękką powłoką, pod którą znajduje się bardzo twarda łupina. Po rozbiciu łupiny ukazuje się jadalne... More
Mniszek lekarski -Taraxacum officinale.To miododajna bylina, która łatwo wysiewa się z nasion roznoszonych przez wiatr i uważana jest przez wielu ludzi za pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. Mniszek Wykorzystywany jest przez zielarzy, jako środek leczniczy na wiele dolegliwości. Źródłem leczniczym jest cała roślina: kwiaty, korzeń i liście.
Składniki bioaktywne mniszka lekarskiego:
związki triterpenowe
flawonoidy
fenolokwasy
karotenoidy
sole mineralne potasu,... More
Nagietek lekarski - Calendula officinalisJednoroczna roślina należąca do rodziny astrowatych. Nagietek lekarski chętnie jest uprawiany jako roślina ozdobna, ale z powodu jego wielu walorów znalazła również zastosowanie w ziołolecznictwie, w branży kosmetycznej i farmaceutycznej, a także w weterynarii.
Nagietek może być używany jako dodatek do suplementów diety, lub stosowany zewnętrznie w postaci np. maści czy żelu. Liście nagietka są bogate w witaminy (m.in. A i C) i... More
Nasturcja większa - ropaeolum majusBylina z rodziny nasturcjowatych, płożąca lub pnąca. W Polsce uprawiana głównie jako roślina ozdobna.Pędy i liście nasturcji większej są jadalne, mają pikantny smak, nadają się świetnie na sałatkę lub jako przyprawa. Owoce natomiast można marynować.
Bogaty w składniki odżywcze skład kwiatów nasturcji to powód zastosowania jej w medycynie ludowej i ziołolecznictwie:
duża ilość soli mineralnych
witamina C
beta... More
Oczar wirginijski hamamelis virginianaKrzew z rodziny oczarowatych, naturalnie występujący w Ameryce Północnej. Niezwykłe właściwości tej rośliny zostały odkryte przez Indian Ameryki Północnej i stąd nazwa "złoto Indian", z którą można było spotkać się w wielu filmach przygodowych z Dzikiego Zachodu.
Dziś korę i wysuszone liście oczaru wirginijskiego wykorzystuje się w kosmetyce i ziołolecznictwie.Preparaty z oczarem wirginijskim mają... More
Ogórecznik lekarski - Borago officinalis Miododajna roślina z rodziny ogórecznikowatych (szorstkolistnych) przypominająca zapachem świeżego ogórka. Pochodzi z krajów śródziemnomorskich. W Polsce kwiat rosnący dziko na łąkach, a także uprawiany jako produkt zielarski, przyprawa lub kwiat ozdobny.
Wykorzystuje się susz z liści i kwiatów, a z nasion wytwarza się olej.Ogórecznik lekarski zawiera w swoim składzie: flawonoidy, garbniki, sole mineralne (m.in. rozpuszczalną,... More
Orzech włoski - Juglans regiaDrzewo liściaste z rodziny orzechowatych, w Polsce dość powszechne. Polska nazwa "włoski" nie ma nic wspólnego z Włochami - Italią. Orzech włoski dotarł na tereny polskie z Wołoszczyzny (Rumunia) i stąd nazwa.Pozyskiwane drewno z drzewa orzecha włoskiego nie jest zbyt trwałe, ale bardzo cenione w stolarstwie z powodu wyjątkowego wyglądu.
Owoc orzecha posiada zewnętrzną mięsistą, zielona okrywę, która jesienią odpada, ukazując... More
Ostropest plamisty - Silybum marianumRoślina należąca do rodziny astrowatych. W Polsce jest rośliną uprawną, czasami dziczejącą.To popularne zioło zawierające w swym składzie przede wszystkim sylimarynę, która korzystnie wpływa na wątrobę i jest kluczowym składnikiem popularnych tabletek na wątrobę i wspomagających trawienie - silimarol.
Surowcem zielarskim są nasiona Fructus silybi mariani. Ostropez wykorzystywany jest również w weterynarii jako dodatek do pasz i... More
Olejek palmarosa lub palmarozowy, wytwarzany jest z Palczatki Imbirowej, rośliny z gatunku traw wiechlinowatych, wieloletniej, o grubych kłączach, pochodzącej z Indii.Ten olejek eteryczny o właściwościach leczniczych stosowany był już od dawna w Indiach jako remedium na wszelkie infekcje i gorączkę oraz przy dolegliwościach żołądkowych. Jest też ważnym składnikiem znanej w Polsce indyjskiej przyprawy Curry. Znalazł zastosowanie w kosmetyce oraz używany jest jako jeden ze... More
Pelargonia afrykańska - Pelargonium sidoides To roślina pochodząca z Republiki Południowej Afryki, wykorzystywana od wieków przez rdzennych mieszkańców w medycynie ludowej jako lek na choroby układu oddechowego i pokarmowego. Obecnie uprawiana na górskich plantacjach. Jest byliną o bulwiastym korzeniu, drobnych, jedwabistych liściach i rurkowatych, fioletowo-bordowych kwiatach.
Preparaty z korzeni pelargonii stosowane są w ziołolecznictwie jak również w weterynarii, w... More
Pieprz czarny - Piper nigrum L.To jedna z najczęściej stosowanych przypraw w naszej kuchni. Pochodzi z południowo-wschodnich Indii, a jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej. Jego kuliste owoce (pestkowce) o średnicy 0,5mm są początkowo zielone, później czerwonawe lub żółtoczerwonawe i w końcu czarne.
Pieprz mimo, że pochodził z Azji, był znany w Europie już od wieków i był cenną przyprawą, dostępną tylko wśród najbogatszych. Był nawet zamiennikiem... More
Pietruszka zwyczajna - Petroselinum crispum – Roślina dwuletnia z rodziny selerowatych. W Polsce popularna, mocno pachnąca zielona przyprawa i białe warzywo. W wielu częściach świata rośnie dziko.
Zielona pietruszka tak powszechna w naszej kuchni, jest również znakomitym dodatkiem do pasz i suplementów dla koni. Silnie pachnące liście dostarczają organizmowi konia wielu witamin i składników mineralnych, nadając paszy przyjemny smak i aromat.
Zielona, naziemna część... More
Bylica Piołun - Artemisia absinthium Roślina z rodziny astrowatych, potocznie zwana również psią rutą, absyntem, wermutem, bielicą piołunem, bilicą piołunem. Występuje naturalnie na terenie Europy, Azji oraz Północnej Afryki. Po odkryciu Ameryki została tam sprowadzona jako roślina uprawiana do celów leczniczych, ale bardzo szybko się rozprzestrzeniła i obecnie rośnie również na dziko. W Polsce jest pospolitą, dziko żyjącą rośliną.
Piołun charakteryzuje się... More
Podagrycznik pospolity Aegopodium podagrariaPowszechnie rosnąca w Polsce roślina z rodziny selerowatych. Spotkać go można na terenach wilgotnych, w zaroślach, w lasach liściastych, nad brzegami wód, przy płotach i przy drogach. Jest również dość uporczywym chwastem.Porasta głównie zacienione miejsca – kwitnie wiosną i latem.Już w dawnych czasach leczono nim dnę moczanową - czyli podagrę (stąd nazwa) oraz zapalenia stawów.
Podagrycznik pospolity bogaty jest w wiele... More
Podbiał pospolity -Tussilago farfara Roślina z rodziny astrowatych, w Polsce bardzo powszechna, uważana za chwast. Występuje w całej Europie, w dużej części Azji oraz w północnej Afryce. Podbiał jest niewielki, ma drobne kwiaty, które pokazują się wczesną wiosną, jeszcze przed rozwinięciem się liści. Liście są duże, w kształcie serca.
Surowcem w ziołolecznictwie są przede wszystkim liście, które zawierają wiele cennych składników,... More
Pokrzywa zwyczajna - Urtica dioica Roślina z rodziny pokrzywowatych. W stanie dzikim występuje bardzo powszechnie. Lubi wilgotne lasy i zarośla.Jest rośliną leczniczą i kosmetyczną, jadalną i paszową. Posiada kłująco-parzące włoski powodujące po dotknięciu bolesne podrażnienia skóry u ludzi i u zwierząt.
Pokrzywa posiada, doceniane coraz bardziej, wszechstronne cechy użytkowe i właściwości lecznicze, kosmetyczne oraz żywieniowe. Można ją stosować zewnętrznie w... More
Porzeczka czarna - Ribes nigrum W Polsce powszechnie uprawiana, ale występuje też w stanie dzikim. Do 2014 roku była pod ochroną.Jej owoce to drobne, czarne, słodkie jagody i charakterystycznym kwaśnym posmaku.Jako owoc jadana jest na surowo, jak również wykorzystywana do przeróżnych przetworów.Z powodu swoich wyjątkowych właściwości jej owoce i liście wykorzystywane są również leczniczo.
Czarna porzeczka jako dodatek do pasz dla koni nie tylko nadaje jej wyjątkowy... More
Prawoślaz lekarski - Althaea officinaliRoślina pochodząca z obszaru śródziemnomorskiego. W Polsce jest uprawiana, ale rośnie już też na dziko. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się korzenie i liście prawoślazu.
Składniki korzenia:
główny składnik to śluz czynny (5-10%)
pektyny (ponad 10%)
skrobia
sacharoza (około 10%)
olej tłusty
związki białkowe
asparagina i betaina
lecytyna
składniki mineralne
Składniki liści:
śluz sięgający zawartości... More
Propolis - zwany też kitem pszczelim to materiał budowlany pszczół, którym uszczelniają ul, zabezpieczając go przed wszelkimi intruzami oraz którym pokrywają ściany ula, zabezpieczając go przed bakteriami, mikrobami, wirusami, zarazkami i wszelkiego rodzaju żyjątkami. Propolis to połączenie żywicy z drzew i krzewów z wydzieliną z pszczelich gruczołów. Jest substancją silnie antybakteryjną, uznaną mianem antybiotyku XXI wieku. Propolis znany był już w starożytności... More
Pzetacznik lekarski Veronica officinalis L.Powszechnie występująca w Polsce bylina, osiąga do 20cm wysokości i ma piękne, fioletowo-niebieskie, drobne kwiaty. Rośnie głównie w lasach, na wrzosowiskach, ale można go również spotkać na łąkach i pastwiskach.
Zawiera między innymi:
glikozydy irydoidowe (akubinę, katapol, katalpozyd, weronikozyd)
mannitol
flawonoidy
kwasy organiczne
garbniki.
W ziołolecznictwie używany głównie przy suchym kaszlu i chrypce, ale... More
Rdest ptasi - Polygonum aviculare Gatunek rośliny z rodziny rdestowatych. To powszechnie rosnąca roślina uważana za chwast.Kwitnie od czerwca do października. Jest bardzo chętnie jedzona przez ptactwo domowe, stąd dziwna, polska nazwa.
Rdest ptasi jest surowcem zielarskim o łagodnym działaniu, bogatym we flawonoidy. Zawiera także śluzy, cukry, garbniki, olejek eteryczny, kwasy organiczne (w tym kwas salicylowy), sole mineralne (z wysoką zawartością dobrze przyswajalnej... More
These cookies are necessary for the website to function and cannot be turned off. They are used, for example, to maintain the contents of the user's basket. You can set your browser to block these cookies, but then the website will not function properly. These cookies make it possible to identify e.g. logged in persons.
Always active
Analytical cookies
These cookies allow us to count visits and traffic sources. Thanks to these files, it is known which pages are more popular and how the website visitors navigate. All information these cookies collect is anonymous.
Advertising cookies
Advertising cookies may be used through our site by our advertising partners. They are used to build a profile of your interests based on information about the pages you are viewing, which includes the unique identification of your browser and end device. If you do not allow these cookies, you will still see basic ads in your browser that are not based on your interests.
Our website uses Google services such as Google Analytics and Google Ads. To learn more about how Google uses data from our website, please review Google's privacy policy and terms.
Sending advertising-related data
I agree to send data related to advertising to Google.
Google personalized ads
I agree to the use of personalized ads. These ads are tailored to specific user preferences, behaviors, and characteristics. Google collects data on user activities online, such as searches, visited websites, clicks, and online purchases, to better understand their interests and preferences.