Cytryna zwyczajna Citrus łimon
Drzewo owocowe, dorastające nawet do 10 m. Owoce, znane wszystkim, to bardzo kwaśnie cytryny o niezwykle aromatycznej skórce, zawierają dużo witaminy C i B1 oraz kwasu cytrynowego. Cytryna to drzewo z rodziny rutowatych. Pochodzi z południowo-wschodnich Chin. Do Europy trafiła w średniowieczu. Do Polski owoce cytryny są sprowadzane najczęściej z krajów śródziemnomorskich.
Sok z cytryny zawiera dużą ilość witaminy C, A, witamin z grupy B oraz kwasu cytrynowego.
Niedoceniana skórka z cytryny ma równie bogaty skład:
Olejek cytrynowy powstaje z destylowanych parą wodną świeżych skórek z owoców cytryn. Do produkcji olejku cytrynowego wykorzystuje się wierzchnią warstwę skórki.
Olejek ma działanie:
Jest dobrym antyseptykiem powietrza i może służyć do jego odkażania i odświeżania.
d