Wosk pszczeli - Cera Flava
Wydzielina gruczołów woskowych pszczół, będąca podstawowym budulcem plastrów w ulu. Można powiedzieć, że to produkt uboczny powstający podczas wytwarzania miodu, który jest wykorzystywany przez ludzi już od kilku tysięcy lat.
Wosk Pszczeli - produkowany jest przez pszczołę miodną. W temperaturze pokojowej jest on ciałem stałym o barwie jasnożółtej.
Jak się go pozyskuje?
Plastry wyjęte z ula pozbawia się miodu poprzez odwirowywanie, a następnie topi się w gorącej wodzie i filtruje, aby oczyścić. Powstaje wówczas żółta masa o charakterystycznym zapachu miodu. Temperatura topnienia wosku pszczelego to około 65°C.
Skład chemiczny wosku jest zmienny i zależy od jego pochodzenia. Według badań naukowych wosk zawiera ponad 300 pożytecznych składników (witaminy, mikroelementy, rozmaite kwasy, w tym tłuszczowe). Zawiera on głównie estry kwasu palmitynowego i alkohole woskowe: mircylowy i certylowy.
Pozyskiwany od pszczół wosk, ma dość powszechne zastosowanie:
Podsumowując:
Wosk pszczeli posiada zdolności lecznicze, dzięki karotenoidom i nienasyconym kwasom tłuszczowym. Wykazuje działanie natłuszczające, ochronne, zapobiega wysuszaniu i chroni przed wilgocią.
d