Trawa cytrynowa - Cymbopogon citratus – gatunek trawy z rodziny wiechlinowatych.
Pochodzi z Azji południowo-wschodniej, uprawiana również na terenach śródziemnomorskich.
Trawa cytrynowa to gęste, zielone kępy, wysokie aż na dwa metry. Jej liście mają aromatyczny, cytrusowy zapach, ostre brzegi i są dość twarde.
Jest uprawiana przede wszystkim z powodu walorów użytkowych, w przemyśle kosmetycznym i w medycynie.
Znalazła również zastosowanie jako przyprawa kulinarna.
Podstawowy składnik olejku z trawy cytrynowej to cytral.
Cytral to organiczny związek chemiczny z grupy aldehydów, posiadający intensywny zapach przypominający cytrynę.
Według najnowszych badań cytral posiada wiele właściwości biologicznych, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Wykazuje aktywność przeciwbakteryjną i może być skuteczny w zwalczaniu lub hamowaniu wzrostu wielu szkodliwych bakterii. Wykazuje też aktywność przeciwwirusową, działanie przeciwzapalne, zmniejsza objawy zapalenia, takich jak ból, obrzęk i zaczerwienienie.
W preparatach dla koni wykorzystuje się przede wszystkim intensywny, przyjemny dla człowieka zapach olejku z trawy cytrynowej, który skutecznie odstrasza komary, meszki i kleszcze.
d