Róża dzika - Rosa canina
Pospolity w Polsce gatunek krzewu z rodziny różowatych i powszechny na całym świecie.
Osiąga wysokość do 3m, a jej pnącza nawet do 12m.
Jako surowiec zielarski wykorzystuje się dojrzałe owoce dzikiej róży, które przede wszystkim zawierają bardzo dużo świetnie przyswajalnej witaminy C, która wchłania się dużo lepiej od witaminy syntetycznej. Dodatkowo zawierają w swoim składzie:
Owoce dzikiej róży zawierają również witaminy A, B1, B2, E, K i kwas foliowy, flawonoidy,
Używane również w kuchni do przetworów: dżemów, soków, syropów, a także aromatycznej herbatki.
Róża działa słabo rozkurczająco, żółciopędnie i łagodnie moczopędne. Jest stosowana przede wszystkim jako lek ogólnie wzmacniający (bogate źródło witaminy C), ale także pomocniczo do leczenia różnych schorzeń wątroby, nerek i przewodu pokarmowego. Specjalnie przyrządzone konfitury z dzikiej róży mogą być skutecznym lekiem na chorobę zwyrodnienia stawów
Z płatków wykonuje się konfitury, znane u nas jako nadzienie pączków.
Dzika róża jako dodatek do pasz dla koni
to przede wszystkim duża ilość świetnie przyswajalnej witaminy C.
Witamina C jest niezbędna w tworzeniu kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego. Korzystnie wpływa na utrzymanie równowagi fizjologicznej tkanki łącznej, chrzęstnej i kostnej. Konie zwykle potrafią syntetyzować witaminę C w ilościach odpowiednich do potrzeb, jednak zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje w takich sytuacjach jak stres, alergia, osłabienie, przeziębienie, rekonwalescencja, gorączka. Dzika róża jako dodatek paszowy dla konia, to naturalny suplement diety.
d