PIETRUSZKA zwyczajna / Petroselinum crispum - Jakie ma wartości odżywcze i czy konie ją lubią?

Pietruszka zwyczajna - Petroselinum crispum –
Roślina dwuletnia z rodziny selerowatych. W Polsce popularna, mocno pachnąca zielona przyprawa i białe warzywo. W wielu częściach świata rośnie dziko.
Zielona pietruszka tak powszechna w naszej kuchni, jest również znakomitym dodatkiem do pasz i suplementów dla koni. Silnie pachnące liście dostarczają organizmowi konia wielu witamin i składników mineralnych, nadając paszy przyjemny smak i aromat.
Zielona, naziemna część pietruszki to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C - 100 gram naci pietruszki zawiera aż 160mg witaminy C, to około 4 razy więcej niż w owocach cytrusowych.
Co zawiera pietruszka:
- witamina C – wzmacnia odporność i wspiera przyswajanie i działanie wielu minerałów, ma bezpośredni wpływ na wytwarzanie kolagenu
- prowitamina A (beta-karoten)
- sole mineralne, takie jak m.in. żelazo, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, miedź, mangan, potas
- witamina PP i K
- witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy)- odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego i wiele przemian metabolicznych organizmu
- flawonoidy (apigenina, luteolina)
- olejki eteryczne (m.in. mirystycyna, limonen, eugenol)
- aminokwasy
- chlorofil
- błonnik
Pietruszka wpływa na wydzielanie soku żołądkowego, poprawia trawienie pokarmów. Chlorofil zawarty w pietruszce pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, a także działa antyseptycznie. Połączenie witaminy C i żelaza przyczynia się do wzmocnienia organizmu.
Pietruszka stosowana zewnętrznie skutecznie łagodzi podrażnienia i stany zapalne.
d