Orzech włoski - Juglans regia
Drzewo liściaste z rodziny orzechowatych, w Polsce dość powszechne. Polska nazwa "włoski" nie ma nic wspólnego z Włochami - Italią. Orzech włoski dotarł na tereny polskie z Wołoszczyzny (Rumunia) i stąd nazwa.
Pozyskiwane drewno z drzewa orzecha włoskiego nie jest zbyt trwałe, ale bardzo cenione w stolarstwie z powodu wyjątkowego wyglądu.
Owoc orzecha posiada zewnętrzną mięsistą, zielona okrywę, która jesienią odpada, ukazując zdrewniałą skorupę otaczającą jądro, czyli jadalną część orzecha.
Wykorzystanie zielonej skorupy orzecha
Właściwości lecznicze łupiny orzecha włoskiego znane były już od dawna w medycynie ludowej. Leczono przy ich pomocy zakażenia bakteryjne, grzybicze i pasożytnicze. Napary i nalewki stosowano zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Były skuteczne przy leczeniu biegunki, niestrawności i innych dolegliwościach przewodu pokarmowego.
Dziś już wiadomo, że zielone łupiny to garbniki, działające ściągająco - pomagające pielęgnować wszelkie dolegliwości skórne, przyspieszają gojenie ran, regenerują. Zawarte w łupinach związki aktywne działają antyseptycznie i odkażająco.
Zawarty w łupinach barwnik przyciemnia włos, dodając mu żywy brązowy odcień i połysk, równocześnie wzmacniając i odżywiając. Te walory orzecha wykorzystywane są w szamponach dla koni o ciemnej maści.
Olejek z orzecha włoskiego
Olej pozyskiwany z owoców orzechu włoskiego jest niezwykle aromatyczny i cenny, tłoczony na zimno zachowuje wszystkie właściwości orzecha. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 , witaminy E, A i K, biotyny oraz niektórych witamin z grupy B.
Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i grzybobójcze oraz przeciwzapalne, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry i łagodzi podrażnienia.
Ceniony jest głównie z uwagi na swoje właściwości antyseptyczne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Nie tylko wspomaga organizm w walce z chorobami zakaźnymi, lecz także jest bardzo silnym i skutecznym zabójcą pasożytów układu trawiennego.
Obecne w nim kwasy tłuszczowe, a w szczególności kwasy linolowy i α-linolenowy, poprawiają barierę lipidową naskórka, chronią przed utratą wody i normalizują metabolizm skóry.
Dodatkowo tokoferol, silny przeciwutleniacz chroni przed działaniem promieniowania UV.
Dzięki dużej zawartości fosforu spożywane orzechy włoskie usprawniają procesy myślowe, są niezastąpionym wsparciem dla mózgu.
Olejek z orzechów włoskich jako składnik preparatów dla koni do pielęgnacji sierści i włosa, czy szamponów, znakomicie odżywia, nadaje sierści blaski, chroni skórę konia przed niekorzystnymi czynnikami. Zielone skorupy natomiast znakomicie podkreślają ciemny kolor sierści i włosa.
d