NASTURCJA większa / ropaeolum majus

Nasturcja większa - ropaeolum majus
Bylina z rodziny nasturcjowatych, płożąca lub pnąca. W Polsce uprawiana głównie jako roślina ozdobna.
Pędy i liście nasturcji większej są jadalne, mają pikantny smak, nadają się świetnie na sałatkę lub jako przyprawa. Owoce natomiast można marynować.

Bogaty w składniki odżywcze skład kwiatów nasturcji to powód zastosowania jej w medycynie ludowej i ziołolecznictwie:

  • duża ilość soli mineralnych
  • witamina C
  • beta karoten
  • luteiny
  • flawonidy 
  • kwasy tłuszczowe
  • olejki eteryczne
  • izotiocyjanian benzylu - posiadający właściwości bakteriobójcze i grzyobójcze
  •  mirozynaza – enzym odpowiedzialny za właściwości wirusobójcze i bakteriobójcze.

Nasturcja znalazła również zastosowanie w preparatach dla koni z uwagi na jej działanie jak naturalny antybiotyk na bakterie odpowiedzialne za choroby układu oddechowego. Wspomaga leczenie kaszlu i pomaga w odkrztuszaniu. Jest  również skutecznym środkiem o właściwościach antyseptycznych.

Jako doskonałe źródło witaminy C, korzystnie wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych oraz  zwiększa odporność całego organizmu, a także wspiera tworzeniu kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego.

Napar z nasturcji zawiera  olej musztardowy, który działa podobnie jak woda utleniona, dzięki czemu  można stosować go w formie środka do odkażania i przyspieszenia gojenia świeżych ran. Nasturcja  do tego  pomaga w dokładnym osuszeniu rany z wydzielającej się z niej ropy, a jej właściwości antyseptyczne  zapobiegają  rozprzestrzenianiu się infekcji.

d