Nasturcja większa - ropaeolum majus
Bylina z rodziny nasturcjowatych, płożąca lub pnąca. W Polsce uprawiana głównie jako roślina ozdobna.
Pędy i liście nasturcji większej są jadalne, mają pikantny smak, nadają się świetnie na sałatkę lub jako przyprawa. Owoce natomiast można marynować.
Bogaty w składniki odżywcze skład kwiatów nasturcji to powód zastosowania jej w medycynie ludowej i ziołolecznictwie:
Nasturcja znalazła również zastosowanie w preparatach dla koni z uwagi na jej działanie jak naturalny antybiotyk na bakterie odpowiedzialne za choroby układu oddechowego. Wspomaga leczenie kaszlu i pomaga w odkrztuszaniu. Jest również skutecznym środkiem o właściwościach antyseptycznych.
Jako doskonałe źródło witaminy C, korzystnie wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych oraz zwiększa odporność całego organizmu, a także wspiera tworzeniu kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego.
Napar z nasturcji zawiera olej musztardowy, który działa podobnie jak woda utleniona, dzięki czemu można stosować go w formie środka do odkażania i przyspieszenia gojenia świeżych ran. Nasturcja do tego pomaga w dokładnym osuszeniu rany z wydzielającej się z niej ropy, a jej właściwości antyseptyczne zapobiegają rozprzestrzenianiu się infekcji.
d