KOPER WŁOSKI - Foeniculum Vulgare – (fenkuł włoski)

Koper włoski - fenkuł włoski - Foeniculum Vulgare –
Gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych.

 

Bulwę kopru włoskiego można uznać za aromatyczne warzywo, jadane na surowo, po uprzednim grillowaniu, gotowaniu lub uduszeniu. Jest bogatym źródłem błonnika, witaminy C i potasu. Nasiona kopru  używane są  jako przyprawa do mieszanek ziołowych.

W ziołolecznictwie jako surowiec wykorzystywane są nasiona kopru.
W ich składzie można wyróżnić:

  • składniki mineralne – wapń, magnez, żelazo, sód, potas, fosfor, cynk,
  • witaminy – B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, A, E, K, C,
  • olejek eteryczny, składający się z estragolu, fencholu, anetolu, kwasu anyżowego – działa rozkurczająco na mięśnie gładkie, wykrztuśnie i pobudza wydzielanie soków trawiennych
  • flawonoidy – ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne hamują produkcję wolnych rodników, a ponadto działają protekcyjnie na ściany naczyń krwionośnych
  • aminokwasy – leucyna, izoleucyna, tryptofan, prolina, glicyna.

Używane jako środek wykrztuśny, dzięki zawartym w nich olejkowi eterycznemu, który pobudza błony śluzowe dróg oddechowych. Działa mlekopędnie i przeciwzapalnie.
Z powodu właściwości rozkurczających, nasiona kopru włoskiego są dobrym surowcem wspierającym leczenie kaszlu i pomagającym pozbyć się zalegającej w górnych drogach oddechowych wydzieliny (zmniejszają jej gęstość).

Nasiona kopru włoskiego stymulują wydzielanie soków trawiennych, przyspieszając tym samym proces trawienia.

Mają wpływ na zwalczanie różnego rodzaju drobnoustrojów – takich jak bakterie, grzyby czy wirusy.

Duża zawartość ilość witaminy C wpływa na zwiększenie ogólnej odporności  organizmu na różne choroby. 

 

Koper włoski jako dodatek do pasz dla koni - zachowuje wszystkie powyższe cechy, a dodatkowo nadaje paszy znakomity zapach i posmak. Łagodzi wszelkie schorzenia układu pokarmowego oraz działa detoksykująco. Wzmacnia odporność.

 

d