Koper włoski - fenkuł włoski - Foeniculum Vulgare –
Gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych.
Bulwę kopru włoskiego można uznać za aromatyczne warzywo, jadane na surowo, po uprzednim grillowaniu, gotowaniu lub uduszeniu. Jest bogatym źródłem błonnika, witaminy C i potasu. Nasiona kopru używane są jako przyprawa do mieszanek ziołowych.
W ziołolecznictwie jako surowiec wykorzystywane są nasiona kopru.
W ich składzie można wyróżnić:
Używane jako środek wykrztuśny, dzięki zawartym w nich olejkowi eterycznemu, który pobudza błony śluzowe dróg oddechowych. Działa mlekopędnie i przeciwzapalnie.
Z powodu właściwości rozkurczających, nasiona kopru włoskiego są dobrym surowcem wspierającym leczenie kaszlu i pomagającym pozbyć się zalegającej w górnych drogach oddechowych wydzieliny (zmniejszają jej gęstość).
Nasiona kopru włoskiego stymulują wydzielanie soków trawiennych, przyspieszając tym samym proces trawienia.
Mają wpływ na zwalczanie różnego rodzaju drobnoustrojów – takich jak bakterie, grzyby czy wirusy.
Duża zawartość ilość witaminy C wpływa na zwiększenie ogólnej odporności organizmu na różne choroby.
Koper włoski jako dodatek do pasz dla koni - zachowuje wszystkie powyższe cechy, a dodatkowo nadaje paszy znakomity zapach i posmak. Łagodzi wszelkie schorzenia układu pokarmowego oraz działa detoksykująco. Wzmacnia odporność.
d