Kasztan jadalny - Castanea sativa Mil - to okazałe drzewo z rodziny bukowatych, pochodzące z południowo-wschodniej Europy. Jest jedynym europejskim przedstawicielem rodzaju kasztan - Castanea.
Polacy mylnie obdarzyli nazwą wziętą z łaciny Castanea niespokrewniony z nim rodzaj drzewa kasztanowiec, sprowadzony do Polski z południa Europy.
Kasztan jadalny Castanea sativa Mil należy do tej samej rodziny, co buk i dąb, natomiast kasztanowiec Aesculus Hippocastanum (nasze kasztany), zwany też kasztanem gorzkim lub dzikim, do kasztanowcowatych. Liście prawdziwego kasztana są pojedyncze, a nie dłoniasto złożone jak u podszywającego się pod kasztan kasztanowca.
Kasztan jadalny Castanea sativa Mil
kasztanowiec - nasze kasztany Aesculus
Drzewa te są zupełnie inne i tylko ich owoce są pozornie podobne, w kolorze "kasztanowym", od którego nazwy pochodzi popularna w Polsce maść konia. Jednak ich właściwości znacznie się różnią od siebie.
Kasztany jadalne Castanea sativa Mil zawierają wysokiej wartości białko i mają mniej tłuszczu niż orzechy. Są bogate w minerały i pierwiastki śladowe, takie jak: potas, wapń, fosfor, siarka, żelazo, magnez, miedź, mangan. Dostarczają też witaminy E, witaminy C, witamin z grupy B oraz prowitaminę A.
Wysoka zawartość potasu w kasztanach neutralizuje nadmiar kwasów, a ograniczając utratę wapnia wzmacnia kości.
Taniny (czyli garbniki) z kasztana skutecznie zatrzymują biegunki u koni, stabilizują procesy trawienne i przyspieszają powrót do zdrowia. Zapobiegają odwodnieniu poprzez właściwości ściągające, ograniczając przenikanie wody do światła jelita. Dodatkowo hamują krwawienia z przewodu pokarmowego, a także pozytywnie wpływaja na apetyt konia. Działanie ściągające w obrębie przewodu pokarmowego wpływa na tworzenie warstwy ochraniającej błonę śluzową jelit Wiążą toksyny wspomagając ich usuwanie.
Kasztanowiec Aesculus Hippocastanum - czyli polskie popularne kasztany, z owoców których robi się "ludziki", do preparatów stosowanych dla koni jako surowiec wykorzystuje się głównie kwiaty i korę. Obfitują one w substancje aktywne i posiadają wiele leczniczych właściwości. Używane są jako aktywny składnik we wcierkach i preparatach do kopyt.
Bogate w wiele związków biologicznie czynnych: flawonoidy, garbniki katechinowe, saponiny trójterpenowe i kumaryny, fitochinony, karotenoidy oraz kwasy organiczne.
Wchodząca w skład kasztanowca escyna zwiększa napięcie ścian naczyń krwionośnych, skutecznie je uszczelniając, zmniejszając jednocześnie ich objętość i przepuszczalność.
Kasztanowiec wykazuje ponadto właściwości przeciwzapalne, zmniejsza obrzęk i działa przeciwbólowo. Preparaty z wyciągiem z kasztanowca działają antyseptycznie i przeciwbakteryjne, przeciw-wysiękowo, ściągająco i rozkurczowo, wspierając leczenie krwiaków i siniaków. Wzmacniają naczynia krwionośne, usprawniają przepływ krwi oraz łagodzą odmrożenia i oparzenia.
d