Olejek jodłowy pozyskuje się z młodych pędów jodły pospolitej.
Jodła pospolita - Abies alba Mill - to popularne w Polsce drzewo iglaste, znane jako drzewko bożonarodzeniowe. Atakowana przez mszyce jest źródłem najcenniejszego z miodów - ciemnego, zielonkawego miodu spadziowego. To ze spadzi jodłowej (odchodów mszyc które żerują na jodle) pszczoły wytwarzają ten działający jak antybiotyk, drogocenny miód.
Z jednorocznych i młodszych gałązek jodłowych, poprzez destylację parą wodną, otrzymuje się olejek eteryczny.
Olejek jodłowy używany był od wieków w medycynie ludowej do leczenia zapaleń ucha, gardła, jego właściwości wykrztuśne wykorzystywano do inhalacji przy przeziębieniach czy zapaleniu oskrzeli. Z pozytywnym skutkiem stosowano go do nacierania obolałych miejsc przy stanach reumatycznych.
Właściwości olejku jodłowego wykorzystano również w weterynarii. Jest on aktywnym składnikiem w wielu preparatach dla koni, głównie we wcierkach rozgrzewających i kosmetykach do masażu.
Zawarte w nim substancje czynne oraz związki mineralne działają:
d