JABŁKO - Lubiany przez konie smakołyk, czy jest dla nich zdrowy?

Jabłko – to najpopularniejszy w Polsce owoc, rosnący na drzewie owocowym - jabłoni - Malus Mill.
Jabłka są dostępne przez cały rok i w przystępnej cenie.
Jada się je na surowo, jak również wykorzystuje do ciast, kompotów i przetworów. 

 

Wszystkie konie bardzo lubią surowe jabłka. Jabłka są więc częstym dodatkiem do pasz i smaczków, podkreślają ich smak i aromat oraz wzbogacają o cenne składniki odżywcze.

Surowe jabłka podane koniowi w większej ilości mogą działać wzdymająco. Aby móc podać więcej jabłek na raz, trzeba je pokroić i lekko podsuszyć, uważając aby nigdzie nie wdała się pleśń. Jabłko podane koniowi powinno być czyste i zdrowe.

 

Jabłka są źródłem wielu cennych składników odżywczych, które uczestniczą w wielu procesach zachodzących w organizmie konia. 
Są źródłem :

  • witamin - np. C, E, kwas foliowy, B
  • minerałów - np. potas, wapń, azot, magnez, mangan, miedź
  • błonnika pokarmowego
  • luteiny
  • cukrów prostych - głównie sacharozy i fruktozy

Ponadto w swoim składzie zawierają substancje bioaktywne, do których należą np. polifenole o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, kwasy organiczne i garbniki. Surowe jabłka mają niską wartość na indeksie glikemicznym (fruktoza i inne cukry uwalniają się powoli z błonnika, przez co zawartość cukru we krwi rośnie wolno, bez nagłych odchyleń). Jabłka wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, nerwowego oraz wpływają na zachowanie odpowiedniego składu mikroflory jelitowej. Zawierają też dużą ilość błonnika roślinnego, kwercetynę oraz pektynę.

 

d