PORZECZKA CZARNA - Ribes nigrum. Aromatyczny i bogaty w witaminy i mikroelementy dodatek do pasz dla koni.

Porzeczka czarna - Ribes nigrum 
W Polsce powszechnie uprawiana, ale występuje też w stanie dzikim. Do 2014 roku była pod ochroną.
Jej owoce to drobne, czarne, słodkie jagody i charakterystycznym kwaśnym posmaku.
Jako owoc jadana jest na surowo, jak również wykorzystywana do przeróżnych przetworów.
Z powodu swoich wyjątkowych właściwości jej owoce i liście wykorzystywane są również leczniczo.

 

Czarna porzeczka jako dodatek do pasz dla koni nie tylko nadaje jej wyjątkowy smak i zapach , ale przede wszystkim ma wiele prozdrowotnych właściwości:

  • wzbogaca paszę o cenne witaminy i mikroelementy
  • ma właściwości przeciwzapalne, moczopędne i napotne
  • często łączona z innymi ziołami wykorzystywana jest do wspomagania leczenia nieżytów żołądka i schorzeń dróg moczowych
  • wpływa korzystnie na proces przemiany materii
  • zwiększa odporność organizmu

Owoce czarnej porzeczki zawierają między innymi:

  • duże ilości witamin, szczególnie C i PP oraz A,
  • argininę
  • naturalną biotynę oraz kwas foliowy
  • kwas asparaginowy
  • kwas glutaminowy
  • flawonoidy - antyoksydanty hamujące powstawanie w organizmie wielu toksycznych związków
  • są również źródłem wapnia, potasu, magnezu i cynku.

 

d