Awokado - Persea americana - posiadające również czarującą nazwę Smaczliwka Wdzięczna, to gatunek wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych, pochodzących z Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej, o owocach przypominających kształtem gruszkę, których częścią jadalną jest miąższ.
Olej z awokado to bardzo wyjątkowy olej, wytłaczany jest z miąższu owocu, a nie z pestek, jak w przypadku większości olejów. Ma zielonkawy kolor, a jego smak i zapach są bardzo delikatne . Ma on szerokie zastosowanie w kuchni, ze względu na zawartość witaminy E zwanej „witaminą zdrowia i młodości” oraz właściwości wspomagających wchłanianie przez organizm wielu składników odżywczych oraz w kosmetyce.
W preparatach dla koni kluczowe znaczenie mają właściwości zmiękczające, regenerujące i poprawiające kondycję kopyta czy bardzo przesuszonej i odwodnionej skóry oraz włosia. Olej z awokado ma najlepsze właściwości przenikalności wśród wszystkich olejów, wnika głęboko i pozwala na dość szybkie wzmocnienie kopyta, czy znaczną poprawę okrywy włosowej, grzywy i ogona.
d