DYNIA. Źródło witamin, działanie przeciwpasożytnicze i ochrona przed owadami

 Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej.  Do Europy sprowadzona została po odkryciu Ameryki przez Kolumba. Obecnie jest uprawiana na całym świecie. Stosowana jest jako warzywo w kuchniach wielu krajów, jak również z ziołolecznictwie.

Dynia - jej miąższ i pestki bogate są w witaminy i minerały.

Miąższ zawiera duże ilości beta-karotenu, czyli naturalnego przeciwutleniacza, który znacznie łagodzi procesy zapalne, pomaga ograniczyć objawy przeziębienia i grypy. Duża zawartość witaminy C wzmacnia układ odpornościowy.

Zawarte mikroelementy to miedzy innymi: cynk, magnez, selen, mangan, żelazo.

Dynia zawiera mieszaninę: kurkubitacynę, fitosterole, pektyny i kwasy organiczne.

Kukurbitacyna znajduje się tuż pod powierzchnią dyniowej pestki, w cieniutkiej warstwie widocznej błonki. Wykazuje ona działanie przeciwpasożytnicze, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Skutecznie poraża pasożyty, ale nie jest wchłaniana w przewodzie pokarmowym, przyspiesza wydalanie substancji toksycznych z organizmu.

Ponadto pestki z dyni zawierają mnóstwo witamin, a ponadto: kwas foliowy, kwasy omega-3 i szereg minerałów. Zawierają też dużo białka oraz dostarczają wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy. Podobnie jak miąższ, pestki dyni dostarczają wielu witamin i mikroelementów, a także luteinę, fitosterole, lecytynę.

Olej z pestek dyni sprawdza się znakomicie w preparatach do kopyt, odżywia i regeneruje kopyto oraz chroni je przed czynnikami atmosferycznymi.

Dynia stosowane jako dodatek do paszy dla konia, wzmacnia jego odporność oraz wpływa na zmianę wydzielanego przez konia zapachu, który odstrasza owady. Jest to więc naturalna ochrona przed muchami, gzami, kleszczami czy komarami.

 

d