Bergamotka - Citrus Bergamium
Gatunek rośliny z rodziny rutowatych. Nieznane jest jej pochodzenie, a uprawiana obecnie jest we Włoszech.
To niewielkie drzewo o wysokości do 5 m.
Owoc bergamotki ma gorzki i cierpki smak. Ze skórki owoców, z liści oraz z kwiatów wytwarza się olejek bergamotowy.
Bergamotka pomaga m.in. w obniżeniu cholesterolu, trójglicerydów, glukozy. Pozytywnie wpływa na normalizację wrażliwości komórek na insulinę. Ceni się ją również za właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Ponadto roślina odznacza się niesamowitym aromatem wykorzystywanym w przemyśle kosmetycznym i spożywczym.
Olejek z bergamotki zasługuje na uwagę ze względu na bogactwo polifeloli, witamin, składników mineralnych:
Olejek ma działanie:
Zastosowanie oleju z bergamotki w preparatach dla koni:
d