Anyż - Pimpinella anisum
To jednoroczna roślina z rodziny selerowatych.
Olejek anyżowy ma intensywny smak i zapach. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym i farmaceutycznym.
Może ktoś jeszcze pamiętają, czarne, anyżowe cukierki, wyglądające jak kawałki węgla, zwane kopalniakami, o intensywnym smaku, lubianym tylko przez niektórych?
Właściwości anyżu:
W preparatach weterynaryjnych dla koni wykorzystywane są dodatkowo jego właściwości przeciwbakteryjne i rozkurczowe. Przy wszelkich infekcjach u koni docenić trzeba jego działanie wyksztuśne.
Silny i trwały zapach anyżku zawarty w dodatkach paszowych, chętnie spożywany przez większość koni, wydalany jest przez skórę konia, co odstrasza wszelkiego rodzaju atakujące konia owady - muchy, komary, gzy czy kleszcze.
Anyż w preparatach stosowanych zewnętrznie również działa odstraszająco na owady, a także toksycznie na wszelkiego rodzaju pasożyty oraz odkażająco na skórę.
d