Konserwacja i impregnacja butów skórzanych

Jak dbać o buty skórzane aby podnieść komfort ich noszenia i aby służyły nam dłużej?

Przedstawiony sposób pielęgnacji obuwia skórzanego dotyczy nie tylko butów do jazdy konnej ale można go stosować przy pielęgnacji butów sportowych, treningowych jak również obuwia skórzanego codziennego użytku.

1. Buty po użyciu należy oczyścić jak najszybciej za pomocą szczotki do błota, wilgotnej ściereczki lub gąbki.
Przy bardzo brudnych butach można zastosować 

UWAGA: Utrzymanie obuwia w czystości jest szczególnie ważne w przypadku butów z membraną oddychającą, ponieważ brud zmniejsza ich przewiewność i oddychalność.

2. Następnie obuwie należy wysuszyć całkowicie w temperaturze pokojowej, z dala od źródeł ciepła takich jak kaloryfery, piecyki, suszarki do włosów itp.
Przed suszeniem należy wyciągnąć sznurowadła i wypchać buty papierem nadając im pierwotny kształt. Zabieg ten pomaga w pozbyciu się wilgoci jak również w utrzymaniu pierwotnego kształtu obuwia.

UWAGA: Gwałtowne wysuszenie przy silnym źródle ciepła może powodować nieodwracalne zmiany kształtu obuwia, pękanie i odkształcanie skóry.

UWAGA: Butów skórzanych NIE WOLNO PRAĆ ! – pozbawia to skórę elastyczności, powoduje jej pękanie oraz osłabia spoiny kleju i ściegi szycia.

3. Po dokładnym oczyszczeniu i całkowitym wysuszeniu obuwia skórę należy odżywić i głęboko nawilżyć.
Polecamy do tego :

4. Po dokładnym rozprowadzeniu pasty, smaru lub oleju  należy odczekać około 10 minut, aby  wchłonęły się w skórę. 

5. Następnie but należy wypolerować szmatką lub miękką szczotką.
SZCZOTKI DO BUTÓW

IMPREGNACJA
Jeżeli obuwie jest narażone na kontakt z wilgocią lub wodą należy je zaimpregnować.
Można do tego użyć

 

UWAGA: Nie należy stosować past samonabłyszcząjących (płynnych, nakładanych bezpośrednio na obuwie aplikatorem), gdyż wysuszają one skórę i pozbawiają ją naturalnego połysku i koloru.
Częste stosowanie tych past z reguły prowadzi do zniszczenia wierzchu obuwia.

Odwiedź nas:

Odwiedź nas:

    

 

Zostaw swoją opinię: