CZARNUSZKA / Nigella. Jaką rolę odgrywa w diecie koni?

Czarnuszka Nigella
znana również pod nazwą Czarny kminek,  ma długą, sięgającą 2000 lat historię, która wiąże się z wykorzystywaniem tej rośliny, zarówno jako leku jak i przyprawy w krajach Orientu.
To roślina z rodziny jaskrowatych kwitnie na biało lub niebiesko.
Pochodzi z południowego wschodu ale obecnie jest również uprawiana w Polsce.

Jej nasiona są czarne i maleńkie, to właśnie one są wykorzystywane do ziołolecznictwa.

Czarnuszka działa na wiele różnych dolegliwości , dlatego zyskała tak wielką popularność.
Posiada właściwości  przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, wspomaga system immunologiczny  i wspiera odporność.
Ziarna czarnuszki zawierają: 

  • różnorodne kwasy tłuszczowe
  • fosfolipidy
  • fitosterolony
  • flawonoidy
  • saponiny
  • białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów)
  • węglowodany
  • oraz alkaloidy
  • witaminy A, E, F, B1, B3, B6
  • biotynę
  • związki mineralne m.in.: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas


Czarnuszkę można stosować w codziennej diecie koni.

Oprócz właściwości wzmacniających odporność oraz wspierających procesy trawienne twojego konia, makuch z czarnuszki  ma również zastosowanie lecznicze.
Można go stosować jako produkt wspierający leczenie wielu schorzeń:

  • układu oddechowego (nieżyty górnych dróg oddechowych, dychawicę, kaszel pochodzenia alergicznego),
  • układu pokarmowego oraz płciowego.

Wspierająco działa po podaniu pasty na odrobaczanie, łagodząc skutki chorób pasożytniczych układu pokarmowego. Korzystnie wpływa też na stan skóry, działając antybakteryjnie i przyspieszając gojenie owrzodzeń spowodowanych przez gzy.